Mijn Brabant Match
Brabant Match B.V.

VGM Checklist Aannemers – VCA

Wat is VCA en wanneer is VCA verplicht?

VCA is de afkorting voor VGM (Veiligheid, Gezondheid, Milieu) Checklist Aannemers en bestaat sinds 1994 in Nederland. VCA is in het leven geroepen om het werken in risicovolle beroepen veiliger te maken en incidenten te voorkomen. VCA is niet wettelijk verplicht, maar wordt in veel branches wel geëist voordat je hierin werkzaam mag zijn. In branches als bouw, binnenvaart, groenvoorziening, petrochemie, elektrotechniek, beveiligingssector, etc. is VCA vaak verplicht.

Hieronder vind je drie veelvoorkomende situaties waarin VCA-certificering verplicht kan zijn:

  • Opdrachtgevers eisen het: Veel bedrijven of organisaties die projecten uitbesteden, zoals bouwbedrijven of overheidsinstellingen, kunnen eisen dat de bedrijven waarmee ze samenwerken een VCA-certificaat hebben. Dit gebeurt meestal als er sprake is van risicovolle werkzaamheden of wanneer veiligheid van groot belang is.
  • Wet- en regelgeving: In sommige landen zijn er wetten en voorschriften die VCA-certificering verplicht stellen voor bepaalde activiteiten of sectoren. Dit is bedoeld om de veiligheid op de werkplek te waarborgen en ongevallen te voorkomen.
  • Werkgevers eisen het: Sommige werkgevers kunnen VCA-certificering verplicht stellen als onderdeel van hun arbeidsvoorwaarden. Ze willen er zeker van zijn dat hun werknemers de juiste kennis en vaardigheden hebben om veilig te werken en bij te dragen aan een gezonde werkomgeving.

Wanneer een VCA certificaat niet verplicht is kan het toch verstandig zijn om het VCA certificaat alsnog te halen. Wanneer je een VCA cursus hebt gevolgd en het examen hebt behaald, voldoe je namelijk ook aan de eisen van de arbowet. De arbowet eist namelijk dat werknemers gewezen dienen te worden op de risico’s van de werkzaamheden en daarnaast geïnstrueerd dienen te worden over hoe deze zo veilig mogelijk te kunnen werken.

Verschillende soorten VCA certificaten:

Er zijn verschillende soorten VCA-opleidingen beschikbaar, afhankelijk van het kennisniveau en de vereisten van de deelnemers. De twee meest voorkomende soorten VCA-opleidingen zijn:

  • Basisveiligheid VCA (B-VCA): Deze opleiding is bedoeld voor medewerkers die werkzaam zijn op uitvoerend niveau of ondersteunende taken verrichten. Het B-VCA-certificaat toont aan dat de deelnemer kennis heeft van basisveiligheid, gezondheid en milieurisico’s op de werkvloer. Het omvat onderwerpen zoals veiligheidswetten en -voorschriften, gevaarlijke stoffen, brandpreventie, persoonlijke beschermingsmiddelen en ergonomie.
  • Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA): Deze opleiding is bedoeld voor operationeel leidinggevenden, zoals ploegleiders, voormannen en uitvoerders. Het VOL-VCA-certificaat toont aan dat de deelnemer niet alleen kennis heeft van basisveiligheid, maar ook in staat is om leiding te geven aan veiligheidsaspecten op de werkvloer. Het behandelt onderwerpen zoals wet- en regelgeving, risicobeheer, communicatie, veiligheidsgedrag en incidentenonderzoek.

Naast deze basisopleidingen zijn er ook gespecialiseerde VCA-opleidingen beschikbaar, zoals VCA voor intercedenten en uitzendorganisaties (VIL-VCU). Deze opleiding richt zich op de specifieke veiligheidsaspecten die relevant zijn voor intermediaire organisaties die personeel inlenen of uitzenden.

Het is belangrijk om te weten welk type VCA-opleiding het meest geschikt is voor jouw rol en verantwoordelijkheden. Raadpleeg daarom de specifieke vereisten en richtlijnen van jouw sector en werkgever om ervoor te zorgen dat je de juiste opleiding volgt.

Hieronder vind je de cursussen die Brabant Match Academy voor jou kan verzorgen:

  • B-VCA (Basisveiligheid VCA)
  • VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden)
  • VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden)

Een VCA cursus en examen via Brabant Match Academy

Brabant Match Academy verzorgt VCA cursussen in verschillende vormen en op verschillende locaties. Zo organiseren we VCA cursussen in onze diverse trainingslocaties door heel Nederland, waar een losse cursusplek voor geboekt kan worden. We bieden dus altijd een cursus in de buurt. Staat de gewenste datum of locatie niet bij onze geplande opleidingen? Neem dan gerust contact met ons op. Vaak lukt het ons toch om een cursusplek voor je te regelen in de directe regio. Klik hier voor een overzicht van al onze geplande VCA cursussen.

Het is ook mogelijk om onze online cursus (e-learning) te volgen. Wij hebben een interactieve e-learning vol met foto’s, filmpjes en oefenvragen, waarmee jij jezelf goed kan voorbereiden op het VCA examen. Je kunt in dit geval in je eigen tempo studeren en het examen boeken als jij er klaar voor bent. Klik hier voor de mogelijkheden om de VCA cursus door middel van e-learning te volgen.

Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om te leren uit een VCA boek als voorbereiding op het VCA examen. Wil je graag een boek bestellen? Neem dan contact met ons op.

Wanneer ben je geslaagd voor het VCA examen?

Om te slagen voor een VCA examen, moet je een bepaald minimumaantal punten behalen. Het exacte puntentotaal kan variëren, afhankelijk van het specifieke examen en de regels van de certificerende instantie. Over het algemeen moet je echter een score behalen van 65% tot 70% om te slagen.

Het VCA-examen bestaat uit multiplechoicevragen, waarbij elke vraag een bepaald aantal punten vertegenwoordigt. Je beantwoordt de vragen op de laptop die je van de examinator overhandigd krijgt. Na het invullen van alle vragen, worden je antwoorden nagekeken en worden de behaalde punten geteld.

Als je het vereiste puntentotaal haalt, ben je geslaagd voor het VCA examen en ontvang je een VCA certificaat. Dit certificaat toont aan dat je voldoende kennis hebt van veiligheid, gezondheid en milieu in relatie tot je werkzaamheden. Na het behalen van het VCA certificaat word je ook geregistreerd in het VCA register. De geldigheid van het certificaat is 10 jaar.

Als je niet slaagt voor het examen, kun je meestal opnieuw deelnemen aan een herexamen. Wel zul je dan opnieuw examenkosten moeten betalen. Zorg ervoor dat je voldoende voorbereidingstijd neemt en de lesstof grondig bestudeert om je slaagkansen te vergroten.

Liever een VCA cursus op jullie eigen locatie? (in-company)

Ook geen probleem! Al vanaf 5 cursisten kan dit voordeliger zijn. Daarnaast heeft dit natuurlijk als voordeel dat je niet te maken hebt met reisafstand en dat de training wat meer afgestemd kan worden op jullie eigen locatie. De VCA cursus wordt verzorgd door een ervaren VCA trainer. Na afloop van de training kan vaak (indien gewenst) direct het examen plaatsvinden. Het examen wordt verzorgd door een extern examenbureau die op locatie het examen komt afnemen. De examens worden gemaakt op laptops, die het examenbureau meeneemt naar jullie locatie. Er zijn wel wat locatie-eisen van toepassing. Zo is het bijvoorbeeld tijdens het examen belangrijk dat er een bepaalde afstand tussen de cursisten gerealiseerd kan worden. We vertellen je hier graag meer over.

Deze cursus kan (in overleg en tegen meerprijs) meetellen voor code 95. Geef dit tijdig bij ons aan, zodat wij de cursist aan kunnen melden voor de juiste cursus en de nodige voorbereidingen kunnen treffen.

Wil je op onze website een overzicht zien van de diverse mogelijkheden of direct online een VCA cursus boeken? Klik dan hier

0492-745177 info@brabantmatchacademy.nl Stuur ons een bericht
Whatsapp Brabant Match B.V.
Brabant Match B.V. Reactie binnen één werkdag
Stel direct je vraag aan één van onze toppers in Gemert of Sint-Oedenrode!