Universitair bouwvakken: doorstuderen of aan de slag?
In 2016 stond Nederland gerangschikt op een derde plek op de lijst van “slimste landen”. Veel jeugd ziet potentie in doorstuderen en het percentage hoog opgeleiden in Europa is nergens zo hoog als in Nederland. Want waarom zouden we genoegen nemen met het MBO, als je ook door kunt stromen naar het HBO of de universiteit? Het advies van onze wijze raadgevers is om alles uit onszelf te halen en ons optimaal te ontwikkelen. Dat is een goede zaak. In veel gevallen resulteert langer (en hogerop) doorstuderen in een hogere functie, wat veelal resulteert in een hoger salaris. Mooi meegenomen.
Als we ‘s ochtends in de trein stappen, rijden we over een spoor dat hoogstwaarschijnlijk niet is gelegd door een universitair afgestudeerde. Ga je met de auto? Die weg is niet gelegd door een hoog opgeleide. Wanneer je naar de gebouwen van je hogeschool of universiteit kijkt, zie je geen constructies uit handen van een hoog opgeleide. De trappen naar de hogere etages zijn ook niet gelegd door een universitair afgestudeerde. Kortom: hoe moeten we allemaal hoger worden opgeleid als er niets wordt gebouwd? Wie bouwt straks onze gebouwen en legt onze wegen aan? De tijd dat een HBO- of WO-diploma speciaal was en doorstuderen alleen voor de elite was weggelegd, ligt ver achter ons.
In Nederland (maar ook in andere landen) is al jarenlang een tendens te zien van steeds langer en hogerop doorstuderen. Een bouwvakker of timmerman wordt gezien als laag, slecht betaald en ondergeschikt. Dat was wellicht zo in de 20e eeuw, toen men na de middelbare school vaak snel aan de slag ging om zo snel mogelijk geld te verdienen en brood op de plank te krijgen. Het was heel normaal om bouwvakker te worden, dagelijks om 05:00 uur op te staan en lang door te werken. Echter, anno 2017 kampt de bouwsector met een flink tekort aan bouwvakkers en ander vakpersoneel. Momenteel staan er ongeveer 35.000 vacatures open in de bouwsector. De bouw vergrijst en jeugd wordt niet gelokt om te starten in deze sector. Of toch wel?
Het werkmilieu is in principe hetzelfde ingericht als de aandelenmarkt of überhaupt welke markt dan ook. Er geldt het alom bekende ‘marktmechanisme’ van vraag en aanbod. Wanneer er weinig vraag is en het aanbod hoog is, zakken de prijzen (dit is namelijk geen interessante situatie). Echter, wanneer er veel vraag is en het aanbod laag is, stijgen de prijzen. Van goud en diamanten is niet zoveel als van zand, dus goud en diamanten zijn veel duurder dan zand (seriously, wat kost zand?). Hetzelfde geldt voor het banenaanbod: veel vraag naar een bepaalde functie, maar weinig aanbod in de vorm van geïnteresseerde werkkrachten, leidt tot een hoger salaris en aantrekkelijkere arbeidsomstandigheden. Laat de functie van timmerman, metselaar of installatiemonteur nou net zo’n functie zijn. Waar men vroeg amper rond kwam van een baan in de bouwsector, kan men vandaag de dag grof geld verdienen met het bouwen van huizen of het aanleggen van wegen. Het is heel realistisch dat een goede timmerman meer verdient dan een afdelingsmanager. De arbeidsomstandigheden ten opzichte van de 20e eeuw zijn drastisch verbeterd en een werkkracht in de bouwsector wordt bijna op handen gedragen. Het vraag-en-aanbod mechanisme is het antwoord op de vraag hoe zoiets kan.
Mochten zich geen timmerlieden, bouwvakkers of metselaars aanmelden, zal het in de nabije toekomst heel normaal worden dat hoger opgeleiden woonhuizen gaan bouwen en bruggen in elkaar gaan timmeren. Dat hoeft overigens geen probleem te zijn, want de meeste banen kunnen zo complex mogelijk worden ingericht. Zelfs iemand die op universitair niveau is afgestudeerd, kan uitdaging vinden in een ‘MBO-baan’.
Conclusie: zet uit je hoofd dat een timmerman of metselaar laag en slecht betaald is en overweeg om als MBO’er de bouwsector in te gaan. Laat je verrassen door hoge salarissen en uitstekende arbeidsomstandigheden. Ook Brabant Match biedt dergelijke functies aan. Kom eens langs voor een gesprek en een lekker kop koffie. Wie weet ga je de deur uit met een contract om trots op te zijn!
Check onze actuele vacatures en aarzel niet om contact op te nemen voor een gesprek!