Mijn Brabant Match
Brabant Match B.V. 0

Solliciteren met succes: een aantal nuttige tips!

22 september 2017

Solliciteren met succes: een aantal nuttige tips!

Overal zweetplekken en spanning om te snijden. Dat zijn meestal de kwaaltjes voorafgaand aan een deftig sollicitatiegesprek. Is het nodig? Spannend is solliciteren natuurlijk wel, want er kan veel van af hangen. Echter, een goede voorbereiding is het halve werk. Wil je weten hoe je 100% succes boekt met een sollicitatiegesprek? Altijd al willen weten hoe je gegarandeerd wordt aangenomen voor die nieuwe functie? Wil je een antwoord op de vraag hoe jij de persoon wordt die sowieso bij het bedrijf waar je solliciteert wordt aangenomen? Lees dan vooral niet verder. Daar gaan we geen antwoord op geven. Of beter gezegd: daar kan niemand een antwoord op geven. Laten we eerlijk zijn en komen met passende tips & tricks bij solliciteren.

 

Tip 1: trek geschikte kleding aan die bij jou past, maar tegelijkertijd ook bij het bedrijf waar je gaat solliciteren. Ga bijvoorbeeld niet voor een hemdje, korte broek en Crocs slippers bij een chique marketingbureau. Probeer ook niet helemaal los te gaan in liefde voor My Little Pony of rare katjes op je kleding. Houd deze kleding gereserveerd voor momenten buiten werktijd om en zorg dat je representatief voor de dag komt. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen jezelf zijn en je te kleden naar het milieu waar je straks wellicht werkzaam bent. Als je je geen crush hebt voor extreme doodskop-kleding of linke tijgerprints, heb je niks te vrezen. Be yourself and it’ll be allright!

Tip 2: wees voorbereid en verdiep je in zaken als “wat is de visie van het bedrijf?”, “met wie heb ik een gesprek?”, “hoe laat moet ik vanuit huis vertrekken om ruimschoots op tijd aanwezig te zijn?” en “moet ik me vooraf bij aankomst nog ergens fatsoeneren?”. Een antwoord op dergelijke vragen neemt veel onzekerheid tijdens het solliciteren weg en zorgt ervoor dat je vol goede moed op weg gaat. Google eens het bedrijf waar je gaat solliciteren en check de standpunten van het bedrijf. Waar staan ze voor en wat willen ze bereiken? Waaruit bestaan hun producten en diensten en wat is het werkmilieu? Dit soort informatie kun je wellicht gebruiken in je sollicitatiegesprek en laat je gesprekspartner zien dat je je vooraf verdiept hebt. Hieruit blijkt motivatie en interesse en hé.. dat zijn twee heel positieve woorden!

Tip 3: stel je op een geschikte manier voor en wees beleefd. Kom (ook bij hevige regen) niet binnenvallen, hijgend en puffend van een barre fietstocht. Trick: neem een paraplu mee met regenbuien, dat oogt chique. Bij binnenkomst is het van belang dat je meteen een goede eerste indruk maakt, want die indruk is het allerbelangrijkst. Stel jezelf voor, geef een hand en maak oogcontact. Vergeet ook niet te lachen, want dan lijkt het al iets meer alsof je er plezier in hebt. Doe vooraf thuis je haar ook enigszins netjes of in ieder geval fatsoenlijk, want een out-of-bed look is in dit geval vaak niet helemaal toepasselijk. Probeer een balans te vinden tussen initiatief nemen en je laten leiden bij een eerste sollicitatiegesprek/ontmoeting. Het is namelijk heel erg van belang dat je niet levenloos achter mensen aanloopt, niets zegt behalve als er iets wordt gevraagd of met een neutrale blik stilletjes om je heen kijkt. Tegelijkertijd is het ook ongepast om meteen de leiding te nemen, de ander niet uit te laten praten of direct overal rond te neuzen. Je bent niet de baas, je komt solliciteren (wellicht voor ‘baas’, maar dat is een ander verhaal). Juist wanneer je een balans vindt in het laten leiden en het nemen van initiatief, maak je een goede indruk. Je toont een actieve houding, maar oogt niet opdringerig.

Tip 4: wees geen swagger. Het is begrijpelijk dat je anno 2017 helemaal up-to-date wilt blijven en geen moment van Facebook, Instagram of Twitter wilt missen. Echter, bij een sollicitatiegesprek is het echt zaak dat die mobiele telefoon uit gaat en blijft. Een Twitter-melding of een WhatsApp-piepje kan cruciale gevolgen hebben voor de uitkomst van het gesprek. Laat blijken dat je aandacht hebt voor de zaak en niet voor de meldingen op je mobiele telefoon. Bovendien hoort bij deze ‘wees geen swagger’-tip dat kauwgom kauwen uit den boze is. Het oogt natuurlijk hartstikke flex, strak en cool, maar voor een sollicitatiegesprek kun je dat kauwen maar beter laten. Niet echt professioneel, zeg maar. Trick: leer koffie, thee of water drinken. Dat is niet swagger, maar het zorgt er wel voor dat je ‘ja’ kunt zeggen tegen een verzoek (“lust je iets van koffie, thee of water?”). Bovendien laat je zo niet blijken dat je ‘snel even komt praten en dan weer weg bent’. Cola of bier vragen tijdens een sollicitatie is absoluut mogelijk, als je bijvoorbeeld niet meer terug wilt komen.

Tip 5: praat rustig, ga rechtop zitten en let op je lichaamstaal. Dit moet natuurlijk niet ingestudeerd eruitzien. Maar hé, rechtop zitten is geen ingewikkelde klus. Lastiger is misschien het rustig praten, zeker aangezien je vol spanning en sensatie zit. Wellicht zal jouw gesprekspartner dit wel begrijpen, maar ‘rekening houden met het feit dat je rustig je verhaal doet’ is mooi meegenomen. Op je lichaamstaal letten is weer een niveautje makkelijker; poog geen defensieve houding aan te nemen door met je armen over elkaar te gaan zitten, je tanden te laten zien en te grommen als een woeste tijger die zijn territorium bewaakt. Neem ook niet met je benen wijd een té open houding aan, want dat ziet er dan weer enigszins te relax uit. Last van gekruiste benen? Excuseer je gesprekspartner en vraag of er een toilet in de buurt is waar je even van gebruik kunt maken. Dat zenuwachtige gekruis is voor niemand goed.

Tip 6: last but not least, vergeet je CV niet en ken je Unique Selling Points. Je wilt geen sollicitatiegesprek beginnen met een ‘nee’ als antwoord op de vraag of je een CV bij je hebt. Je gesprekspartner houdt deze vaak bij de hand om te controleren en vragen te stellen. Het is de leidraad voor het gesprek en herinnert jou wie je ook alweer bent (“hé nice, wat een toffe peer”). Wanneer je je Unique Selling Points kent en bij de hand hebt (in je hoofd natuurlijk), kun je de ander laten zien waarom juist jij zo interessant bent voor die functie. Wat maakt jou anders vergeleken met anderen en waarin blink je uit? Waarom moeten ze jou aannemen voor die baan en niet Piet-Jan van op de hoek? Wees eerlijk en zeker van je zaak, maar wordt niet arrogant. Probeer niet de indruk te wekken dat jij geschikt bent voor elke functie, bij elk bedrijf en waar ter wereld. Je bent geen Bill Gates, forget it. Trick: betrek niet alleen je opleiding en werkervaring in je Unique Selling Points, maar ook je karaktereigenschappen (je bent bijvoorbeeld geduldig, kunt goed met anderen samenwerken en staat open voor het leren van nieuwe dingen).

 

Het is heel makkelijk om deze lijst aan te vullen met nog eens zes tips, waarna we er nog eens zes kunnen benoemen en tot slot nog eens met zeventien tips af kunnen sluiten. Gaan we niet doen. Wees respectvol en beleefd, toon interesse en ben jezelf. Vergeet na het gesprek niet je mobiele telefoon weer aan te zetten.

Je hebt 21940 gemiste berichten

Check onze actuele vacatures en aarzel niet om contact op te nemen voor een gesprek!

Direct contact opnemen Inschrijven
Whatsapp Brabant Match B.V.
Brabant Match B.V. Reactie binnen één werkdag
Stel direct je vraag aan één van onze toppers in Gemert of Sint-Oedenrode!