Mijn Brabant Match
Brabant Match B.V. 0

Opstartproblemen na je vakantie?

16 augustus 2019

Opstartproblemen na je vakantie?

Enkele dagen geleden trok je nog door Marokko en was je nog compleet in de Oosterse sferen. De Aladdin en Ali Baba muziek galmt nog door je oren, terwijl je nu onbewust luistert naar die vervelende radiozender op kantoor. Dat “foute uur” heeft jou nooit goed gedaan. De bijpassende kleding die je in de zandbak in Marokko droeg, stond in hevig contrast met de kantoorkleding die je nu draagt. Die broek heeft nooit lekker gezeten. Wanneer je vanuit je all-inclusive hotel in Marokko naar buiten keek, zag je zon, zee, strand en heel veel kamelen. Terwijl je nu naar buiten kijkt, komt er een tractor voorbijgereden die iets te veel naar poep ruikt en staat er koeien te loeien op de achtergrond. Mensen lopen over straat alsof ze het in Keulen hebben horen donderen, terwijl je gewend bent om vriendelijk te glimlachen naar langslopende mede-toeristen.

Nee, je had liever nog een weekje langer vakantie gevierd. Die kamelen en mede-toeristen deden jou goed. Die tractor, poep en koeien brengen je weer direct in een mineurstemming. Vanochtend stond je, in tegenstelling tot jouw uitslaapmomentjes in Noord-Afrika, om 07:00 uur als een zombie naast je bed. Op kantoor ligt er meteen een hoeveelheid werk, waar zelfs de meest hardwerkende persoon van Nederland nog een jaar over doet. Je mailbox is ondertussen geëxplodeerd en geeft allemaal rare foutmeldingen. Je dacht na je vakantie met een frisse start te kunnen beginnen, maar alles duidt erop dat je terug bij af bent. Dit wordt afzien. Of toch niet?

Hoezo een dip?

Waarom sta je niet als een zojuist ontwaakte prins of prinses naast je bed, fluit je geen vrolijk deuntje op weg naar kantoor en begin je de dag niet vol goede moed? Deze dip is het gevolg van een daling in het aantal geluksstofjes. Tijdens jouw (Marokkaanse) vakantie geniet je intens van elk moment van de dag en maakt je lichaam ontzettend veel geluksstofjes, zoals dopamine en endorfine aan. Jouw geluk kan niet op. Echter, wanneer je thuiskomt en jouw werkgever je weer op de werkvloer verwacht, staat de dagelijkse sleur weer te beginnen en betekent dit alles behalve de aanmaak van geluksstofjes. Hé kijk, daar heb je de stresshormonen die je vóór je vakantie hebt achtergelaten. Ze hebben je dus toch niet helemaal in de steek kunnen laten. Hartstikke fijn. Aanschouw: een after-holiday-dip.

Hoe word ik weer een blij kipje?

Van dipjes wordt niemand vrolijk. Zorg dus dat je, voordat jouw vakantie start, alles zoveel mogelijk afrondt. Neem net voor je vakantie geen nieuwe opdrachten aan en begin tijdig met het voltooien van taken. Als je jouw werkomgeving netjes achterlaat, kun je ook weer met een enigszins schone lei beginnen na je vakantie. Aarzel ook niet om een deel van jouw taken over te dragen aan die luie collega op de eerste etage. Dan krijgt hij tenminste de komende tijd betaald voor het uitvoeren van werk in plaats van het zien van de binnenkant van zijn ogen. De einddatum van jouw out of office bericht voor je mailbox stel je nooit in op je eerste werkdag, maar altijd een paar dagen later. Dat creëert ademruimte als je weer terugkomt op kantoor.

Die ademruimte is helemaal weg als je bij binnenkomst meteen als een malle aan de slag gaat. Je zit nog met je hoofd in een oase en je kunt alleen nog maar denken aan dat heerlijke traditionele Marokkaanse eten, terwijl je plaatsneemt op jouw vertrouwde ongemakkelijke bureaustoel en je een kop lauwe koffie op je bureau gemikt krijgt. Je zet je werktelefoon weer aan en ontvangt meteen vierhonderdvijfentwintigmiljoen gemiste spraakoproepen. Je start je mailbox op, waarna je computer flipt van triljarden binnenkomende e-mails. Er gaat nog net geen luchtalarm af, vanwege alle stress die in enkele seconden in je oplaait. STOP. Zen. Rust. Adem uit door de mond en adem in door de neus. Kijk eens rond. Praat bij met collega’s en bekijk rustig wat prioriteit heeft. Heeft jouw collega op de eerste etage jouw werk (grotendeels) af kunnen ronden? Wat een schatje is het toch. Nee, vandaag ga jij niet als een kip zonder kop aan de slag. Wanneer je jouw naam door Google Translate haalt, geeft deze “ultieme rust” als vertaling weer. En dat is precies wat je op dit moment voelt. Heerlijk.

Vergeet ook vooral niet om na te genieten. Stel die foto van jou en jouw partner terwijl jullie couscous eten in als achtergrondafbeelding op je werk pc. Die kamelenfoto doet het trouwens ook goed. Geniet extra veel van dat broodje hagelslag, dat je wekenlang hebt moeten missen. Denk een keertje extra aan je familie, vrienden en hobby’s die heel ver weg waren, toen jij op Marokkaans grondgebied was. Wat kan Nederland toch mooi zijn. Zelfs als een koe op 100 meter afstand je buiten staat aan te kijken, terwijl hij gras eet en tegelijkertijd poepjes produceert. Het ruikt ook echt weer naar Nederland. Helemaal toppie.

En als ik een chagrijnig haantje blijf?

Als bovenstaande tips niet helpen en je alleen maar vervelend vooruit kunt blijven kijken, hoeft dat niet per se aan jou te liggen. Het kan ook komen door een gebrekkige koffiekeuze. Of misschien zijn de bakkies gewoon te klein of het zwarte goud te grijs. Misschien werkt de blik van de collega tegenover jou niet helemaal mee. Je vond haar altijd al angstaanjagend kijken. Of misschien ligt het wel aan de poetsvrouw, die altijd briefjes voor jou achterlaat met de vriendelijke, maar dringende vraag om jouw werkplek wat netter achter te laten. Ze is te veel tijd kwijt met het opruimen van jouw bureau. Wat een zeurpiet. Wellicht komt alle chagrijnigheid gewoon door de airco die weer staat te loeien en waardoor vrijwel al jouw ledematen direct afsterven. Allemaal omdat die ene collega weigert het raam open te zetten. En van die collega schuin tegenover je wordt je ook zwaar vervelend. Altijd alleen maar dat gezever over haar thuissituatie. Je wordt er gestoord van. Hallo after-holiday-dip, voorlopig blijf je mijn allerbeste vriend.


Klik hier als je werkzoekende bent en op zoek bent naar een baan die bij je past.

Klik hier als je opdrachtgever bent en op zoek bent naar (een) medewerker(s).

Direct contact opnemen Inschrijven
Whatsapp Brabant Match B.V.
Brabant Match B.V. Reactie binnen één werkdag
Stel direct je vraag aan één van onze toppers in Gemert of Sint-Oedenrode!