Mijn Brabant Match
Brabant Match B.V. 0

Het Sint-stappenplan

7 december 2018

Het Sint-stappenplan

Eigenlijk is het een doodgewone middag. We bellen met zwoele stem, we sturen e-mails de virtuele weg op en we ontvangen potentiële nieuwe werknemers. We drinken koffie en een select groepje Brabant Match medewerkers danst wat rond op Beyoncé. Ook vandaag zijn we nog Single Ladies. Niet normaal, maar ook zeker niet raar. Dit is gewoon een middag zoals alle anderen. Tegen het eind van de werkdag valt ons echter iets op: het is woensdagmiddag 5 december. Men zegt dat het vanavond Pakjesavond is. Iedereen kijkt elkaar aan en we weten precies hoe laat het is: niet per se 16:45 uur, maar shoes-off uur. Sint en Piet bezoeken vanavond natuurlijk niet alleen maar alle huizen, maar ook alle kantoren. En daar waar geen schoenen inclusief wortels voor het paard en rijmpjes staan, komen de Goedheiligman en zijn vrind vast en zeker niet langs. Er staat ons in het laatste kwartier voor sluit nog wat te doen: we moeten een perfecte ambiance creëren voor vanavond. Of vannacht. Net wanneer Sinterklaas besluit over het dak van ons kantoor te wandelen.

Stap 1: de schoenen

Het ruikt misschien niet al te fris, maar het is de meest essentiële stap in het Sint proces: ‘de schoen zetten’. Het vormt het fundament van het project. Het is noodzakelijk dat de basis aanwezig is en dat van daaruit de creatie verder wordt uitgewerkt. Beter is om te kiezen voor een flinke basis, bijvoorbeeld kaplaarzen of klompen maat 47. Arme vrouwelijke collega’s die het moeten doen met een zielig hakje. Ook arme mannelijke collega’s die het moeten doen met chique slangenleren spitse schoenen. Je kunt echt beter kiezen voor een grotere, ronde voorkant van de schoen. Hoogwerkers zijn ook beter dan laagbouw, omdat Sint en Piet hun pepernotendonatie dan in de hoogte kunnen plaatsen. Netto houdt je dan meer over. Kies dus niet voor sneakers, maar voor leuke laarsjes. Bij Brabant Match weten we ook dat alle schoenen bij elkaar moeten staan. Zo loop je niet het risico dat de Sint op zoek moet naar eventuele andere schoenen. Hij weet bij ons dat al het materiaal bij elkaar staat. Gieten met die noten. Vullen die laarzen. Schenken, tanken, zonder je te bedenken.

Stap 2: de wortels

Waarom zou Sint je kaplaarzen volmikken met kruidnoten, als ie er helemaal niets voor terugkrijgt? Dat kun je de Goedheiligman niet aandoen. Zijn trouwe schimmel denkt er hetzelfde over en wordt redelijk moe van al die scheve daken. Zijn arme voetjes (want een paard heeft GEEN poten) eisen een warm vloertje en zijn mond (want een paard heeft GEEN bek) eist een lekkere oranje peen. We besluiten daarom na sluit de verwarming aan te laten staan en de vloerverwarming op standje “transformeren tot as” te zetten. Bij de plaatselijke supermarkt hebben we 472 wortels gekocht. Arm beest. Onze schoenen zijn nu nog gevuld met wortels (en de koelkast ligt ook vol, Sint weet de weg), maar vannacht wordt dit gezonde goedje verwisseld voor ongezonde bruine keutels. Pepernoten dus. Hopelijk is de Sint er snel bij, want het is voor de smaak (en geur) van de wortels niet oké als deze wortels nog uren in onze schoenen zitten.

Stap 3: het rijmpje

Je stinkschoen bij het raam zetten en daar een wortel in mikken vergt niet zoveel creativiteit. De Sint en zijn Pietenbaas zullen vast niet onder de indruk zijn en ons juist trakteren op minder snoepgoed. Hier moeten we iets aan doen. Een goed doordachte rijm doet wonderen. Uit ervaring weten we dat we beter één ding goed kunnen doen dan acht dingen minder goed, dus maken we één goed rijmpje. In kleermakerszit namen we met z’n allen op de grond plaats en openden we ons creatieve brein. Het eindresultaat:

Wij zijn heel blij met de Sint,

Hij is onze allerbeste vrind.

Als wij onze mooie hoge grote schoenen klaarzetten op de grond op kantoor bij het raam nabij de plant,

Zijn wij in plaats van werkgever opeens een klant.

Een klant van de liefste man die bestaat,

Die nooit zou rondlopen met een handgranaat.

Hij geeft ons heel veel snoep,

Dat is alles behalve troep.

Wij nemen graag een dienst van hem af,

Dat is echt geen straf.

Vol spanning en vol verwachting klopt ons hart,

En hé Piet, leuke kleur zwart.

Zouden we hiermee genoeg punten scoren en de hoofdprijs van 5 miljoen pepernoten winnen? We rollen het rijmpje op en doen er een sierlint omheen. Het rolletje perkament steekt mooi uit boven de berg wortels en we kijken tevreden naar de schoenen, de wortels en het rijmpje. Wat hebben we een mooie setting gecreëerd. Hier kan Sint niet omheen. We laten de rolgordijnen ook open, zodat alle pepernootdonateurs zien dat wij er klaar voor zijn. Laat dat snoepgoed maar komen; we zijn al weken aan het lijnen. This is the moment.


Update 7 december:

Roy heeft 16 pepernoten, 4 schuimpjes  en een nieuw koffiezetapparaat gekregen.

Piet-Hein heeft 2 pepernoten, een schuimpje en een appel gekregen.

Dinzy heeft 12 pepernoten, 5 schuimpjes en bokshandschoenen gekregen.

Kim heeft 9 pepernoten, 7 schuimpjes en lekkere-thee-voor-mooie-mensen gekregen.

Esther heeft geen pepernoten, geen schuimpjes en 72 chocoladeletters gekregen.

Lotte heeft 81 pepernoten, 1 schuimpje en een oude CD van Beyoncé gekregen.

Sanne heeft 29 pepernoten, 3 schuimpjes en de mededeling ‘dat de CD in de schoen van Lotte ligt’ gekregen.

Rody heeft 150 kerstpakketten, 150 cadeaus en de mededeling ‘voor alle medewerkers – graag uitdelen’ gekregen.


Klik hier als je werkzoekende bent en op zoek bent naar een baan die bij je past.

Klik hier als je opdrachtgever bent en op zoek bent naar (een) medewerker(s).

Direct contact opnemen Inschrijven
Whatsapp Brabant Match B.V.
Brabant Match B.V. Reactie binnen één werkdag
Stel direct je vraag aan één van onze toppers in Gemert of Sint-Oedenrode!