Mijn Brabant Match
Brabant Match B.V. 0

Een vreselijk CV in 6 stappen

17 november 2017

Een vreselijk CV in 6 stappen

Een goed CV opstellen is niet altijd even gemakkelijk. Het is van belang dat je eerlijk bent over de informatie die je geeft en dat je volledig bent in de beschreven werkervaring. Elk baantje en beetje ervaring, hoe klein ook, kan van belang zijn voor een toekomstig werkgever. Wees echter niet overmoedig en vermeld alleen dingen waar je écht bij was en die je écht hebt gedaan. Een lijstje met tips voor je CV zou cliché zijn, dus daar gaan we niet aan beginnen. Een lijstje met de allergrootste “don’ts” (lees: DOE DIT NOOIT M.B.T. JE CV!) is veel leuker. Daarom zetten we de meest vreselijke dingen die op CV’s worden gezet op een rijtje:

Irrelevante hobby’s

Het is goed om te vermelden dat “computeren” een grote hobby van je is, wanneer je solliciteert naar een ICT-functie. Dit geeft blijk aan je interesse voor hetgeen waarnaar je solliciteert. Echter, het effect is 100% negatief wanneer je spreekt over een hobby als “huggen met Pokémon knuffels” bij een vacature als marketing manager. Ook een hobby als “erotisch paaldanseres bij spannende evenementen” hoeft niet per se op je CV. Soms kun je ook te eerlijk zijn. Bovendien zijn dit soort hobby’s niet relevant voor hetgeen waarnaar je solliciteert, dus laat dit maar gewoon weg. Niet vermelden aub.

Taalfouten

Dit is oprecht het meest storent. “Ik heb vol goede moed gesolliciteert” of “dat is lastig te pijlen” zijn dingen die we met z’n alle moeten vermeiden. Want hoe vervelend is het als je CV vol taalfouten staat en er ook nog eens word gerommelt met kommas en allerlij tekens die worden vergeten en als zinnen veel te lang zijn en er lak is aan het noteren van puntjes. Punt. Naast het fijt dat dit onprofesioneel oogt, geeft het ook aan dat er gewoon nog wat geschaaft moet worden aan je profesionaliteit in het algemeen. Een CV dat vol fouten staat, kan gewoon niet serieus genomen worden. En dat is jammer, want misschien is je werkervaring en karakter gewoon hartstikke goed. Zorg dat je geen dt-fouten maakt, komma’s plaatst en even dubbelcheckt of je woorden goed hebt gespeld. Met een d op het eind.

Halve personalia

Het heeft echt geen zin om je leeftijd niet te vermelden, want we willen ‘m bij een sollicitatiegesprek toch graag te weten komen. Bovendien is het ook best gênant om zoiets bij het begin van het sollicitatiegesprek te moeten bespreken. Dus.. just give us your age! Het blijft ons geheimpje.

Creatief CV over de top

De creatieve sector buiten beschouwing gelaten, is het niet nodig je CV over de top te gaan pimpen. We worden niet blij van sterretjes, vele kleurtjes, allerlei verschillende lettertypen en smiley’s. Het gebruik van vele kleuren, gekleurde afbeeldingen en gekleurde achtergronden is vaak lastig te zien/te lezen en bovendien kost dit teveel kleurcartridges bij het printen. Dat is zoooooo vervelend. Houd je CV beknopt op creatief vlak en zorg dat de informatie bovenal goed leesbaar is. De foto van jezelf mag overigens wel in kleur zijn, tenzij je in 1867 bent geboren. Toen bestonden er namelijk nog geen kleurenfoto’s. Laatste tip, but not least: doe comic sans MS op je CV in de ban. Weg ermee, kssst.

Nietszeggende quotes of beschrijvingen

Het is leuk om ergens een persoonlijk motto, een leuke quote of een beschrijving van jezelf op je CV te vermelden. Laat dit wel uitspraken zijn die bij je passen en die je het liefst zelf hebt bedacht (en dus uniek zijn). Een snuggere uitspraak van onze goede vriend Einstein op je CV vermelden lijkt misschien professioneel, maar we weten toch wel dat die uitspraak al eens is gedaan. Of nouja, Google weet dat in ieder geval. En als Google het weet, weten wij het *evil laugh*. Hoe leuk is het als je een zin bedenkt die echt bij je past en van jezelf is? Onze consultants gaan gegarandeerd vragen om die zin te verklaren of op jezelf te betrekken, dus wees voorzichtig in het gebruik hiervan. We zeggen maar zo: try not to become a man of success, but rather try to become a man of value. Leuk voor op je CV.

Ongeschikte foto

Het is goed om een foto van jezelf toe te voegen op je CV. Zo weten we hoe je eruit ziet en kunnen we oordelen of je knap genoeg bent voor de functie (grapje). Plaats geen selfie op je CV en ook geen zuipfoto van twee weekenden geleden. Een sexy foto doet het niet goed en ook een vrijetijdsfoto van je hobby als “Pokémon knuffelaar” is niet altijd even tof. Het allerliefst zien we een enigszins professionele foto, waarbij je gewoon netjes (casual) gekleed bent en een leuke pose aanneemt of een leuk gezicht trekt. Je hoeft niet in pak, maar een foto in kluskleding is dan weer te casual. Zoek iets voor daar tussenin. Een foto van jezelf is eigenlijk een soort mini-visitekaartje, dus nogal van belang.

Als je bovenstaande punten vooral NIET verwerkt in je CV, ben je goed bezig.
Check onze actuele vacatures en aarzel niet om contact op te nemen voor een gesprek!

Direct contact opnemen Inschrijven
Whatsapp Brabant Match B.V.
Brabant Match B.V. Reactie binnen één werkdag
Stel direct je vraag aan één van onze toppers in Gemert of Sint-Oedenrode!