Regeerakkoord 2.0 ~ what about the money?

Na 10480 jaar overleg is er dan eindelijk een nieuw regeerakkoord van kabinet-Rutte III. De partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben hun handen ineen geslagen en een plannetje opgezet. Een regeerakkoord noemt men dat in de volksmond. Dit plan brengt nogal wat veranderingen met zich mee, want hé.. een ezel stoot zich nooit twee keer aan dezelfde steen. Alles wat voorheen ‘fout’ ging, moet nu natuurlijk goed worden geregeld. Toch? Wat betekent dit nieuwe regeerakkoord voor de normale, hardwerkende man (of vrouw) en gaan we er op vooruit of moeten we de komende tijd centjes en vrijheid inleveren?

De belasting gaat omlaag
Jaaaaaaaaaaa, minder belasting betalen! Volgens het nieuwe regeerakkoord wil het kabinet de belasting de komende jaren verlagen, vooral voor de middeninkomens. Jammer voor de topmannen van succesvolle bedrijven die jaarlijks miljoenen in hun zak steken; betalen pannenkoek! Voor de gewone mens zoals jij en ik  is deze verandering goud waard. De verlaging zou in totaal 6 miljard aan lastenverlichting op moeten leveren. Bovendien gaan er schijven weg. Niet zomaar schijven, maar belastingschijven. Dat zijn van die schijven, waarbij je liever niet het hoogst wilt scoren (dan word je namelijk beloond met 52% belasting: jippie!). Op het moment zijn er, variërend van een zeer laag inkomen tot een zeer hoog inkomen, vier belastingschijven. Dat worden er dus twee. Voor de meeste mensen veranderd er dan niets; zij blijven 36,93% belasting betalen. Alleen de tien procent allerrijksten gaan meer belasting betalen. Maar goed, daar verdienen ze dan ook veel voor. Net goed.

Meer spaargeld is belastingvrij
Jaaaaaaaaaaa, meer geld belastingvrij sparen! Momenteel mogen we €25.000 sparen, zonder hierover belasting te betalen. Het nieuwe regeerakkoord stelt dat dit met €5.000 wordt verhoogd naar €30.000. Zo mogen we meer centjes op onze spaarrekening(en) zetten en gaat hiervan niets naar de belastingdienst. Lekker puh. Ik vind dit een goede regel.

Ontslagrecht wordt versoepeld; meer kans op een vast contract
Neeeeeeeeeee en jaaaaaaaaaaa, we kunnen gemakkelijker worden ontslagen en hebben tegelijkertijd meer kans op een vast contract. Allereerst wordt het voor werkgevers vergemakkelijkt om iemand te ontslaan (dat gaat nu veel te ingewikkeld, vinden ze). Ze mogen volgens het nieuwe regeerakkoord nu meer verschillende redenen opgeven om iemand op straat te zetten. Daar staat tegenover dat rechters een hogere ontslagvergoeding kunnen toekennen, dus dat je meer centjes krijgt als ze besluiten je de deur te wijzen. Verder krijgen werknemers vanaf het begin van hun arbeidsovereenkomst recht op een verslagvergoeding, in plaats van na twee jaar. Daarnaast hoeven werkgevers pas na drie jaar een vast contract aan te bieden, in plaats van na twee jaar. Laatstgenoemde lijkt een vrij onzeker gevalletje, aangezien veel werkgevers vaak huiverig zijn om werknemers dan al een vast contract aan te bieden. De enige oplossing in dat geval is het aanbieden van de deur. Niet cool, maar deze verandering van twee naar drie jaar moet dit effect verminderen. Meer kans op een vaste baan: jippiejee!

Dat nieuwe regeerakkoord is echt hartstikke the bomb. Er kan echt niets fout gaan aan deze regeerperiode, toch?

..

 

..

 

 

 

 

 

 

..

 

….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

..

 

 

Wacht, hier staan nog andere plannen uit het nieuwe regeerakkoord:

Het lage BTW-tarief gaat van 6 naar 9 procent
Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, de lekkere ongezonde kapsalons na het stappen worden duurder. De kapper wordt duurder. Het brood wordt duurder. De Cola wordt duurder. Onze eerste levensbehoeftes worden duurder; heeeel veeeel wordt duurder! Fijn, kabinet-Rutte III. Dit is dus géén goed punt. Vooral huishoudens met een lager inkomen worden hiermee geraakt; zij verdienen al niet zoveel en moeten nu ook meer gaan betalen voor eten, drinken en andere primaire behoeftes. Dit is nodig om de verlaging van de belasting (zie boven) te kunnen realiseren. Dat wordt leven op water en brood. Of nee wacht, dat is voortaan dus ook 9 procent. GROM!

De hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd
Deze daalt vanaf 2020 met drie procent per jaar. Dit is nodig, omdat het belastingstelsel wordt hervormd. Laat maar. Geen uitleg nodig.

Hypotheek aflossen duurder
Het kabinet wil de Wet Hillen, die voorkomt dat mensen die hun hypotheek hebben afgelost meer moeten betalen voor hun woningbezit, in dertig jaar tijd stapje voor stapje afbouwen. Wie de hypotheek op zijn huis volledig heeft afgelost, is in de toekomst daarmee duurder uit. Het aflossen van de hypotheek zou met deze wet aantrekkelijker moeten zijn dan sparen. Echter, sinds 2013 moet iedereen verplicht aflossen. Deze wet is volgens het kabinet dus niet meer nodig. Hoe en of benadeelden worden gecompenseerd is nog onbekend. Hm hm.

De belasting op gas gaat omhoog; die van elektriciteit omlaag
Dus toch overstappen op elektrisch koken.

 

Hier zullen we het mee moeten doen. Of we moeten een referendum starten. Wel snel, want ook dit staat op de planning om te worden afgeschaft.

Nu ga ik een eitje met 9% belasting eten, maar wel op een elektrisch fornuis. Dit om de BTW-verhoging te compenseren. Het geld dat ik hiermee uitspaar, zet ik op mijn spaarrekening. Past nog binnen mijn €30.000 vrij sparen.

 

Check onze actuele vacatures en aarzel niet om contact op te nemen voor een gesprek!

Terug naar het overzicht

Tijd voor iets nieuws?

Zet nu je eerste stap!

Biedt je huidige baan onvoldoende uitdaging? Heb je om wat voor reden dan ook je koffers gepakt (of moeten pakken) bij je huidige werkgever? Brabant Match helpt je aan een baan die echt bij je past, of liever gezegd, die echt matcht! Door onze lokale focus hoef je nooit ver te reizen naar je nieuwe werk en pas je met jouw normen en waarden perfect in de bedrijfscultuur. Kom eens langs; de koffie staat klaar.